Suomessa järjestetään lukuisia festivaaleja eli festareita, jotka ovat monelle kesän tai jopa vuoden huipentuma, jota odotetaan kuukausia. Useimmille festarit tarkoittavat juhlimista musiikkiesitysten äärellä, mutta Suomessa ja ulkomailla järjestetään myös muun muassa elokuvien katseluun, kuvataiteeseen ja tanssiin keskittyviä festivaaleja.
Ei pelkästään kesäisin
Festareita ajatellaan usein kesän tapahtumina, mutta niitä järjestetään Suomessakin ympäri vuoden. Suurin sesonkiaika on kuitenkin kesäisin kesä-elokuun välillä, jolloin useimmilla ihmisillä on kesälomaa, ja isoja festareita on mahdollista järjestää myös ulkona. Todelliset festarien ja tapahtumien ystävät pääsevät kuitenkin nauttimaan festarihumusta jopa kuukausittain. Esimerkiksi pimeää vuodenaikaa voi piristää mukavasti valoteemaisilla festivaaleilla.
Suunnittele reissu hyvissä ajoin
Festivaaliliput tulevat yleensä myyntiin useita kuukausia ennen tapahtumaa. Monesti hyvissä ajoin liikkeellä olevat voivatkin löytää edullisia “early bird” -lippuja. Tällöin koko esiintyjäkattaus ei ole välttämättä vielä tiedossa, kuten myöhemmin lippua ostettaessa. Jos kuitenkin tietää haluavansa tietyille festareille, on tällaisen ennakkolipun ostaminen järkevää.
Mahdollinen majoitus festareiden ajaksi kannattaa varata heti, kun on hankkinut festarilipun, sillä lähialueen majapaikat varataan usein isompien tapahtumien ajalta täyteen. Aiemmin varatessa majoituksissa on vielä enemmän valinnanvaraa ja voi löytää itselle sopivimman vaihtoehdon parempaan hintaan, kuin viime hetkellä varattuna.
Säästä hyvä festaribudjetti
Monille festarit ovat niin ainutkertaisia tapahtumia, että niihin ollaan valmiita panostamaan rahaa. Festivaalit ovat tunnetusti melko kallista hupia, sillä pelkästään majoitukseen, pääsylippuun ja matkantekoon voi kulua helposti jo useita satoja euroja. Tapahtuman aikana rahaa kuluu myös ruokiin, juomiin ja mahdollisiin oheistuotteisiin. Miettimällä ja säästämällä itsellesi sopivan festaribudjetin hyvissä ajoin etukäteen vältät rahahuolet tapahtuman aikana. Festareihin kuluvaa rahaa voi säästää myös esimerkiksi kimppakyydeillä, majoittumalla ryhmämajoituksissa ja ottamalla omia eväitä matkalle mukaan.
Elinikäiset muistot
Osallistumalla erilaisille festareille saa virkistävää vaihtelua elämään. Juhlahumusta nauttiminen tekee hyvää kiireisen tai tylsän arjen vastapainoksi. Parhaimmillaan onnistuneesta tapahtumasta jää jopa elinikäisiä hyviä muistoja. Ei ole myöskään ennenkuulumatonta löytää uusia kavereita tai jopa parisuhdetta festareilla tavatuista tuttavuuksista. Reissulta kannattaa ottaa muutamia kuvia ja videoita, niin voi palata muistelemaan hauskaa juhlatunnelmaa myöhemminkin.