Musiikkifestivaalit rikastuttavat muistoja

Musiikkifestivaalit rikastuttavat muistoja

Jos ajattelet, että musiikkifestivaalit ovat pelkästään nuorille suunnattuja rymyjuhlia, on aika päivittää pikaisesti vanhentuneet käsitykset. Nykyään festivaaleja on laidasta laitaan, ja jokainen löytää itselleen mieluisan festarin iästä ja asuinpaikasta riippumatta. Toisaalta kannattaa muistaa myös, että millekään festareille ei ole yläikärajaa, joten mukaan kannattaa mennä ennakkoluulottomasti, mikäli huomaa omaa mielimusiikkiaan olevan tarjolla livenä. Festarit ovat myös mitä mahtavin tilaisuus laajentaa omaa musiikkimakuaan. Aina ei siis kannatakaan matkata pelkästään oman lempiartistinsa tai -yhtyeensä perässä, vaan joskus on hyvä avautua aivan uusille musiikillisille tuttavuuksille.

Useat nykypäivän keski-ikäiset ovat aloittaneet festareilla käymisen omassa nuoruudessaan, joten festarimeiningissä on toisinaan aistittavissa myös hyvällä tavalla nostalginen fiilis. Vanhat tutut paikat tuovat mieleen muistoja, mutta toisaalta ne korvautuvat ja täydentyvät uusilla muistoilla siitä, millaista on festarielämä nyt 2020-luvulla. Moni asia on muuttunut, ja moni asia on toisaalta edelleen aivan samoin kuin silloin ennen.

Muistot talteen

Musiikkifestivaali ei nykyään ole ainoastaan itse tapahtuma, joka kestää päivän tai pari. Kokemukseen liittyy myös ennalta suunnittelu ja fiilistely, sekä tapahtumien eläminen yhä uudelleen jälkikäteen. Etukäteissuunnittelu ja jälkikäteisfiilistely ovatkin mitä mainioin tapa ottaa kokemuksesta kaikki irti. Ikimuistoisimmat hetket on hauska tallentaa myös kuviksi. Parhaimmat kuvat voi suurentaa ja laittaa kehyksiin. Kehystetyt omakuvat ja kauniit sisustustaulut muodostavat yhdessä kodikkaan kokonaisuuden, joka levittää hyvää fiilistä ympärilleen. Muistojen taltioiminen ja esille laittaminen varmistaa myös, ettei yksikään hetki unohdu. Muistoilla on tapana haalistua silloinkin, kun kokemushetkellä tuntuu, että sen muistaa ikuisesti! Sisustustaulut muistuttavat, että elämä ei aina ole pelkkää harmaata arkea.

Yksi suuri syy sille, miksi sisustustaulut ovat suosittuja, on myös niiden muunneltavuus. Kun saat uusia muistoja, voit vaihtaa ne vanhojen tilalle kuvatauluihisi ja laittaa vanhat kuvat talteen. Samoin muut sisustustaulut muuntuvat paitsi mielialan, myös esimerkiksi sisustuksen tai vuodenajan mukaan juuri silloin, kun kaipaat piristystä. Tauluista kootut kollaasiseinät ovat trendikäs ratkaisu tällä hetkellä, ja kokoelmaan päivitys on helppoa ja huokeaa. Kotiin syntyy uusi ilme käden käänteessä ja ikimuistoiset musiikkifestivaalit sinulle ikimuistoisimmat musiikkifestivaalit säilyvät nimensä mukaisesti mielessä ikuisesti. Taulukollaasien kokoamiseen löytyy ihanaa inspiraatiota esimerkiksi lehdistä ja Instagramista.

Uudistuneet festarit

Nykyään, koronatauon jälkeen, erilaisia musiikkifestivaaleja järjestetään kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ihmisillä on kova tarve päästä kuulemaan elävää musiikkia, ja festivaalien järjestäjät toivovat voivansa paikata hiljaisten vuosien kassavajeen vähitellen elpyvällä toiminnalla. Muutosta menneisiin vuosikymmeniin tuo esiintyjäkaartin ennen kokematon kansainvälisyys. Kansainvälisiä tähtiä on toki nähty Suomen festivaalien areenoilla ennenkin, mutta festarikattaukset ovat nyt komeampia kuin koskaan ennen. Sosiaalisen median yleistymisen ansiosta musiikkitarjonta on laajentunut ja monipuolistunut valtavasti, ja tämä näkyy myös kaiken kokoisten festivaalien esiintyjäkiinnityksissä.

Paitsi esiintyjät, monipuolistuneet ja lisääntyneet ovat myös itse festivaalit. Ennen tuttuja olivat vain muutamat legendaariset musiikkifestarit, kuten Ruisrock. Nykyään valikoima on valtava. Uusia pieniä ja kokeellisia festareita syntyy jatkuvasti, samoin suurempia ja kunnianhimoisempia hankkeita. Aika näyttää, kuinka pitkäksi aikaa ne jäävät elämään, vai jäävätkö ne yhden kesän tähdenlennoiksi. Molemmilla on tehtävänsä ja paikkansa musiikkifestivaalien kokonaistarjonnassa.

Kolmas asia, joka musiikkifestareissa on kokenut uudistuksen, on ehdottomasti niiden varustetaso. Tekniikan ja elintason kehittyessä on samalla kehittynyt myös ihmisten vaatimustaso. Festareilla on varaa valita monenlaista majoitusta ja ruokailua, esitysten äänentoisto ja oheisshowt ovat huippuluokkaa. Nykyään päämääränä on yhä useammin kokonaisvaltainen musiikkikokemus ja -elämys, jossa festivaalivieras kokee saavansa rahoilleen vastinetta ja runsaasti hyviä muistoja kotiin viemisiksi.

dante