Vuosi 2020 on monilla suurimmalta osin mennyt sisätiloissa ja ulkona liikkumista vältellen johtuen koronapandemiasta. Kaikki vähänkin suuret tapahtumat on jouduttu perumaan jopa melko lyhyellä varoitusajalla ja kulttuuriala elää kohtalon hetkiään: miten tuottaa tapahtumia, kun tapahtumat on kielletty ja miten maksaa tekijöille siitä vielä palkkaa?
Festarien digiloikka
Moni kavahti aluksi ajatusta siitä, että musiikkifestivaali siirtyisi nettiin – eihän se ole ollenkaan sama asia kuin paikan päällä fiilistely. Niin kuitenkin kävi, että osa festareista ja konserteista päätti peruuttamisen sijaan siirtyä nettiin, jotta lipun jo ostaneet fanit saisivat rahoilleen jotain vastinetta.
Festarilipuissahan maksaa se elämys, jonka lipulla saa. Koska virtuaalista festivaalia ei ole aikaisemmin järjestetty, on moni fani kokenut tämän uudeksi ja virkistäväksi vaihtoehdoksi: ei tarvitse suunnitella matkoja, jonottaa vessoihin tai yöpyä leirintäalueella. Riittää vain, että laittaa macbook pro 15:n päälle ja käpertyy sohvalle.
Digiloikan ei ole tarvinnut olla kovinkaan iso monille festivaalien järjestäjille, sillä jo ennen pandemiaa tietokoneilla oli suuri merkitys siinä, että musiikki ja kuva saatiin lavan edessä seisovan yleisön nautittaviksi. Nyt tämä yleisö on siirtynyt omien tietokoneidensa ääreen, joten festivaalin suoratoisto voi olla teknisesti jopa helpompaa. Osa festivaaleista on kuitenkin siirtänyt vain osan sisällöstään nettiin, joten paikan päälle tulevat saavat edelleen nauttia festareista perinteisin menetelmin.
Konsepti uusiksi?
Nähtäväksi jää, kuinka paljon festivaalien sisällöstä tulee nettiin esimerkiksi suoratoistona pandemian laannuttua. Toistaiseksi, ja olosuhteet huomioiden, vastaanotto on ollut ymmärtäväinen ja lämmin. Virtuaalisilla festareilla on ollut tärkeä merkitys muusikoiden tuloja ajatellen. Todellinen fani on ollut valmis joustamaan, jotta oma suosikkiartisti pääsee esiintymään edes kerran tänä vuonna.
Festivaalien jo osittainen siirtyminen nettiin on ollut helpotus myös niille, jotka eivät esimerkiksi liikuntarajoitusten takia voi osallistua perinteisille festareille. Virtuaalinen sisältö on rikastuttanut tällaisten ihmisten kulttuurin kulututusta. Myös vähän kiireisemmät ihmiset pystyvät osallistumaan festareille paremmin, kun sen voi tehdä virtuaalisesti.
Todennäköistä on, että tulevaisuuden festivaaleja pidetään ostittain netissä siten, että live- ja netti-formaatti tukevat toisiaan: nettiin saatetaan lisätä esimerkiksi ennennäkemätöntä materiaalia. Lisäksi suoratoiston avulla voidaan laajentaa artistitarjontaa, kun ei tarvitse olla fyysisesti paikan päällä.