Suomen vanhin festivaali

Suomen vanhin festivaali

Suomen vanhin festivaali on tietenkin Turun Ruisrock, jolla on jo pitkät perinteet monen kesäohjelmassa. Tämä Ruissalon kauniissa maisemissa pidettävä festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970. Se on samalla Euroopan toiseksi vanhin festivaali Pinkpopin jälkeen. Ruisrockin järjestäjänä toimii nykyään Vantaan Festivaalit Oy, jonka toimialaan kuuluu monien muidenkin suosittujen festivaalien järjestäminen.

Ruisrockia järjestettiin ensimmäisinä vuosina kolmena päivänä, mutta hiljalleen 1970-luvun alkupuolella festivaali muutettiin yksipäiväiseksi. 2000-luvulla Ruisrockissa on kuitenkin totuttu juhlimaan joko kaksi tai jopa kolme päivää. Nykyinen koko viikonlopun kestävä festivaali onkin ollut kävijöiden mieleen, sillä kolmelle päivälle on helpompi mahduttaa monia hyviä esiintyjiä.

Vuoteen 2016 asti Ruisrockin kävijämäärä pysyi alle 100 000 kävijässä. Tilanne kuitenkin muuttui vuonna 2016, jolloin festivaaleilla oli 100 000 kävijää. Seuraavaa vuotta varten kapasiteettia nostettiin 5 000. Ruisrockin kävijämäärä on ollut 105 000 kävijää vuodesta 2017 lähtien.

Menestyksen salaisuus

Ruisrockin menestys on johtunut pitkälti siitä, että festivaaleilla on ollut loistavia kansainvälisen tason esiintyjiä alkuvuosista lähtien. Ruisrockissa ovat soittaneet muun muassa sellaiset nimet kuin Metallica, Nirvana, Iron Maiden, Bob Dylan, Rammstein, Uriah Heep sekä Bon Jovi. Näiden lisäksi paikalla on vuosittain kaikki Suomen suosituimmat artistit monesta eri genrestä. Monien musiikkityylien ottaminen osaksi festivaalin ohjelmaa onkin syy, miksi Ruisrock myy loppuun vuosi toisensa jälkeen.

Ruisrockissa on myös totuttu mahtavaan meininkiin. Juhlijoiden joukossa on nähty porukoita hauskat kigurumi-asut päällään. Sen lisäksi vieraiden joukossa on ollut niin gootteja, polttariporukoita kuin kaikkea muutakin. Ruisrockissa jokainen saa olla sellainen kuin haluaa.

dante