Kesän festareiden suunnittelu

Kesän festareiden suunnittelu

Moni saattaa huokaista tämän artikkelin nähdessään, että mitä, vastahan kesä loppui ja festariajat ovat vuoden ajaksi hautautuneet syvälle mielen sopukoihin. Näin ei kuitenkaan ole. Fiksu festarikävijä suunnittelee seuraavan kesän festarikalenterin valmiiksi hyvissä ajoin ja meidän mielestämme suunnittelun voikin aloittaa mitä pikimmiten.

Jos olet kovinkin innokas festareiden kiertäjä, voi olla järkevää myös aloittaa säästäminen ajoissa. Festareihin kuluu tyypillisesti reilusti rahaa ja moni säästää reissuja varten koko vuoden. Lippujen hinnat tuppaavat nousemaan vuosi vuodelta, kuten myös muut kustanukset, esimerkiksi majoitus ja kuljetukset. Lisäksi rahaa on hyvä löytyä myös festareista nauttimiseen, jotta hauskaa tapahtumaa ei tarvitse viettää kituutellen. Onneksi vaihtoehtoja löytyy ja esimerkiksi pikavippi on tarjonnut monelle helpotusta, jos festaribudjetti on jäänyt liian pieneksi.

Seuraavan kesän festareiden valinta

Moni festarikävijä koluaa joka vuosi samat festarit, tai ainakin valitsee vähintään yhden tai kaksi suosikkia, joilla vierailla, huolimatta siitä mitä esiintyjiä festarit tarjoavat. Harvoin tiedämme vielä syksyllä seuraavan kesän festareiden esiintyjiä, mutta monesti artistivalinnat julkistetaan mahdollisimman nopeasti. Monelle tällä ei kuitenkaan ole merkitystä, sillä mikäli on löytänyt omat suosikkifestarinsa, ovat ne yleensä täynnä sellaisia artisteja, joista voi olla varma pitävänsä joka tapauksessa.

Lippuja festareille ei ehkä ole vielä mahdollista ostaa syksyllä, mutta hyvän suunnitelman voi jo tässä vaiheessa tehdä. Jos tarkoitus on lähteä vierailemaan festareilla, joilla ei ole ennen käynyt, on syksy oiva aika aloittaa ennakkoselvitys. Kun tapahtumaan on tutustunut kunnolla ajoissa ja suunnitelma ja varaukset tehty, on festareille paljon mukavampi lähteä.

Majoitus ja kuljetus

Lippuja monille festareille ei ole mahdollista ostaa vielä syksyllä, mutta monta muuta asiaa voi varata ja suunnitella valmiiksi. Näitä ovat esimerkiksi kuljetukset sekä majoittuminen. Monelle ainoa oikea ratkaisu majoittumisen suhteen on totta kai teltta ja festarialueen leirintäalue, ovathan leirintäalueet juuri niitä paikkoja, joissa festaritunnelmaa koetaan aidoimmillaan. Mikäli näin on, varataan majoitus samaan aikaan kuin liputkin. Mutta mikäli mielii saada jonkinlaista muuta majoitusta festareiden ajaksi, kuten esimerkiksi hotellin mukavuudet, kannattaa majoituksen etsiminen aloittaa mahdollisimman ajoissa. Moni hotelli antaa varata huoneita jo useita kuukausia, jopa vuoden, etukäteen, joten festarimajoituksen voi helposti hoitaa kuntoon jo edeltävänä syksynä.

Jos festarit ovat kaukana, on syytä miettiä etukäteen millä tavoin sinne on tarkoitus liikkua. Eri vaihtoehtoja ja tapoja on helppo tutkia jo hyvissä ajoin. Näin voit vertailla ajan kanssa eri vaihtoehtojen hintoja, kestoja ja muita ominaisuuksia.

Pakkausvinkkejä

Festarikonkarit tietävät tasan tarkkaan, mitä ottaa mukaan ja mitä jättää kotiin festareiden ajaksi. Mutta kaikki meistä oppivat ajan ja kokemuksen myötä uusia kikkoja ja vinkkejä. Muistele siis jo heti syksyllä edellisen kesän festareita. Mitä olisit tarvinut mukaasi, mutta unohdit? Oliko mukana jotakin aivan turhaa, mikä oli loppujen lopuksi vain ylimääräisenä painona, tai muuten vain tiellä?

Nämä asiat on hyvä kirjoittaa ylös jo varhaisessa vaiheessa, etteivät ne pääse unohtumaan ennen seuraavan kesän festareita. Luo itsellesi vaikkapa festarikansio, johon voit laittaa ylös tärkeät päivämäärät ja muut asiat. Näin ne pysyvät järjestyksessä yhdessä paikassa.

dante