60- ja 70-luku olivat musiikkifestareiden kulta-aikaa

60- ja 70-luku olivat musiikkifestareiden kulta-aikaa

1900-luvulla ja aivan erityisesti 60-luvun tienoilla nähtiin merkittäviä murroksia musiikissa. Syntyi uusia musiikin lajeja ja ensimmäistä kertaa järjestettiin musiikkifestivaaleja, jotka olivat tiiviisti kytköksissä populaarimusiikkiin. 60- ja 70-lukujen jälkeen moni taho on yrittänyt luoda tapahtuman, johon kiteytyisi samanlaista sähköisyyttä ja erityisyyttä kuin silloin, mutta vaikka nykyajan musiikkifestivaalit ovatkin kovatasoisia ja viihdyttäviä, ei niissä ole samankaltaista taianomaisuutta tai ainutlaatuisuutta.

Legendaarinen Woodstock

Kenties kaikkien aikojen kuuluisin musiikkifestivaali tähän päivään mennessä on tietenkin New Yorkin osavaltiossa elokuussa 1969 järjestetty Woodstock, joka kesti kolme päivää ja vähän sen ylikin ja veti paikalle noin neljäsataatuhatta musiikin ystävää kuuntelemaan mahtavaa musiikkia ja nauttimaan tunnelmasta. Moni tänäkin päivänä toivoo, että olisi saanut mahdollisuuden käydä näillä festareilla, sillä esiintyjäkaarti oli todella vakuuttava. Woodstockissa kävijät pääsivät jammailemaan sellaisten ikonisten tähtien tahtiin, kuten Janis Joplin, The Who ja Jimi Hendrix. Lavalle kapusivat monet muutkin sen ajan suosikkiartistit, kuten Nash & Young, Jefferson Airplane, Ravi Shankar, The Grateful Dead, Joe Cocker sekä Crosby.

Isle of Wight -musiikkifestivaalit ’70

Vuosina 1968-1970 järjestetyt musiikkifestivaalit Isle of Wightin kauniilla saarella olivat todellinen menestys, sillä osallistujia oli valtava määrä – mahdollisesti enemmän kuin missään muussa tapahtumassa, joka on Isle of Wightilla kuunaan järjestetty. Niitä oli jopa niin paljon, ettei Woodstockinkaan kävijämäärät vetäneet Isle of Wightin festivaaleille vertoja. Laskelmien mukaan paikalla oli tuona kolmiosaisen festivaalin viimeisenä vuonna 600 000 – 700 000 kävijää, joille oli tarjolla noin viidenkymmenen musiikkiartistin esiintymisiä. Mukana oli monia sen ajan huippunimiä Joni Mitchellistä Leonard Coheniin, sekä muutamia supersuosiota nauttivia bändejä The Moody Bluesista Emersoniin. The Whollakin oli näillä festareilla keikka, joka sai osakseen valtaisasti kehuja. Mikäli haluaa fiilistellä 70-lukulaista festaritunnelmaa, kannattaa siinä tapauksessa etsiä käsiinsä kyseisestä tapahtumasta tehty elokuva.

Newport Folk -festarit ja Bob Dylanin revittelyä

Mikäli sattui olemaan vuoden 1965 kesällä Newport Folk Festivalin aikaan paikalla, saattoi nähdä Bob Dylanin esittävän ensimmäistä kertaa rock’n’roll-settinsä, jota sittemmin ollaan saatu kuulla keikoilla ympäri maailmaa. Vaikka Dylanin kohtaloksi koitui kyseisessä tapahtumassa fanien ristiriitainen vastaanotto osan buuatessa ja osan hurratessa, muistelevat monet Dylan-fanit näitä festareita yhtenä miehen uran ikimuistoisimmista.

Atlantan festarikesä ’69

Atlanta oli pop-musiikin ystävien ykköspaikka kesällä vuonna 1969, sillä kaupungissa järjestettiin heinäkuun alussa legendaarinen Atlanta Pop Festival, jossa kävijöitä hemmoteltiin mahtavalla esiintyjäkokoonpanolla. Parin päivän aikana näillä festivaaleilla saattoi kuulla niin Chicagon, Joe Cockerin, Creedence Clearwater Revivalin, Led Zeppelinin, Delaney & Bonnien, The Staple Singersin ja Spiritin esitykset.

Atlantic City Pop Festival

Suurimmat pop-fanit matkasivat Atlantassa järjestetyn Atlanta Pop Festivalin jälkeen kuukautta myöhemmin pidettyihin ja erehdyttävän samankaltaisella nimellä ristityn Atlantic City Pop Festivalin perässä New Jerseyn osavaltiossa sijaitsevaan Atlantic Cityyn. Elokuun ensimmäiset kolme päivää pyhitettiin 110 000 vierailijaa paikalle vetäneen musiikkifestivaalin järjestämiseen. Täälläkään ei kokoonpano jättänyt juurikaan moitteen varaa, sillä lavalla heiluivat niin Santana, B.B. King, Joni Mitchell, Procol Harum, Janis Joplin, Little Richard, Santana, Booker T. & The MG’s sekä Iron Butterfly monien muiden ohella.

dante